(NsISTEMNE PROGRAMUWANNQ (B:s (NNAW^(B. (NPOS)QÆB(B..s)E (N~(B. 2 :s (NeLEMENTI TEOR)QÆÇ KOMPÆLQCÆÇ (B/s)E - (NsOPRON@K(B, (Nt(B.(Nm(B.s; (N~ERN)QÆW(B. (NNAC(B. (NUN(B-(NT ÆM(B. (N`RÆQ fEDXKOWI^A(B.s)E ((N~ERN)QÆWCÆ (B:s)E (NrUTA(B,s, 2008)
(Nu NAW^ALXNOMU POS)QÆBNIKU OPISANO PRINCIPI POBUDOWI KOMPÆLQTORÆW(B. (NrOZGLQNUTO FAZI KOMPÆLQCÆÇ(B: (NLEKSI^NIJ(B, (NSINTAKSI^NIJ(B, (NSEMANTI^NIJ ANALÆZI(B, (NFAZI GENERACÆÇ Æ OPTIMÆZACÆÇ KODU(B. (NfAZI LEKSI^NOGO Æ SINTAKSI^NOGO ANALÆZU WIW^A@TXSQ BÆLX[ DETALXNO(B. (NlEKSI^NIJ ANALÆZATOR DEMONSTRUÃTXSQ NA PRIKLADAH ROZPÆZNAWANNQ TIPOWIH LEKSEM MOW PROGRAMUWANNQ(B, (NA SINTAKSI^NIJ (B- (NNA PRIKLADÆ OB^ISLENNQ MATEMATI^NIH FORMUL(B. (NpOWNIJ PROCES STWORENNQ ÆNTERPRETATORA POKAZANO DLQ ÆNTERPRETATORA MOWI (BSPL. (NoSKÆLXKI MOWA PROGRAMUWANNQ (BSPL (NMAÃ OBMEVENÆ MOVLIWOSTÆ(B, (NCE DOZWOLQÃ OHOPITI WESX PROCES STWORENNQ ÆNTERPRETATORA W MEVAH DANOGO POSÆBNIKA(B. (NpOSÆBNIK MÆSTITX WELIKU KÆLXKÆSTX DEMONSTRACÆJNIH PROGRAM NA s(B/(Ns(B++. (NnAWEDENO WARÆANTI ZAWDANX DLQ LABORATORNOÇ ROBOTI (B"(NeLEMENTI KOMPÆLQCÆÇ(B", (NA TAKOV PRIKLAD WIKONANNQ TIPOWOÇ LABORATORNOÇ ROBOTI(B. (NdLQ STUDENTÆW NAPRQMU PÆDGOTOWKI (B"(NpRIKLADNA MATEMATIKA(B".s)E
Keywords: (NmATEMATIKAs -- (NpRIKLADNA MATEMATIKAs -- (NmATEMATI^NE PROGRAMUWANNQs -- (NsISTEMNE PROGRAMUWANNQs -- (NnAW^ALXN)QÆ WIDANNQ(B.s)E