(NhUDOVN)QÆJ PEREKLAD(B: (NSTATUS(B, (NPROBLEMI(B, (NVANROWA SWOÃRÆDNÆSTX (B/s)E - (N~ERN)QÆW(B. (NNAC(B. (NUN(B-(NT ÆM(B. (N`RÆQ fEDXKOWI^A(B.s)E ((N~ERN)QÆWCÆ (B:s)E (NrUTA(B,s, 2008)
(NpOS)QÆBNIK MAÃ NA METÆ POZNAJOMITI STUDENTÆW Z VANROWIMI OSOBLIWOSTQMI HUDOVNXOGO PEREKLADU TA JOGO OSNOWNIMI PROBLEMAMI(B. (Nu NXOMU SFOKUSOWANO UWAGU NA KATEGORÆQH PEREKLADNOSTÆ TA NEPEREKLADNOSTÆ POEZÆÇ(B, (NROZGLQNUTIH ÆZ LÆNGWÆSTI^NOÇ(B, (NLÆTERATUROZNAW^OÇ(B, (NFÆLOSOFSXKOÇ PERSPEKTIW(B, (NTA OSOBLIWOSTQH PEREKLADU DRAMATI^NIH TWORÆW(B.s)E
(Nb)QÆBLÆOGR(B.: (NS(B. 88 - 93s)E
Keywords: (Nl)QÆTERATUROZNAWSTWOs)E -- (NpEREKLADs -- (NhUDOVN)QÆJ PEREKLADs)E -- (NnAW^ALXN)QÆ WIDANNQ(B.s)E; (NmOWOZNAWSTWOs -- (NsTIL)QÆSTIKAs)E -- (NnAW^ALXN)QÆ WIDANNQ(B.s)E; (N~ERN)QÆWECXKIJ AWTOR(B.s)E